Garden with a view, Sunbury

The brief for the design was to open up the garden at the back and to enjoy the view to the neighbouring green with a cricket field. A second seating area further in the garden was desired with a water feature next to it to add atmosphere.

The design responds with a new paved patio – using the same material as existing on the patio by the house – with a pergola to add height, shade and privacy and provides a cosy feel especially at night when hundreds of fairly lights add sparkle and ambience.

The timber frames of the pergola are ‘framing the view’ further into the distance onto the green. A gravel border links new with existing with stepping stones within the gravel to define the path. The gravel border is planted with Grasses, Lavenders, Nepetas and Salvias.

Existing planting borders along the fences have been improved with additional planting and some existing plants removed.

The water feature is bespoke using selected boulders from Horshamstone in Surrey. The boulders have been drilled on site and stacked to form small water falls when the water is overspilling the edges.  A rockery (larger stones, small boulders) is spread across the gravel bed and echos the water feature.

A new railing along the back opens up the garden and the view beyond and marks the boundary of the land. Wildflower plants grow on both sides of the railing resulting in a magical Poppy display in the summer giving the illusion of a meadow. 

 

Installation and Planting: Nov 2019 – March 2020

Garden lighting consultant: John Doyle